Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelený čaj a jeho kouzlo ....

24. 1. 2011

Zelený čaj se řadí mezi jeden z nejlepších antioxidantů a nemá žádné nežádoucí účinky. Přichází k nám z Číny, Japonska, Indie, Ceylonu a Indonésie. Vyrábí se ze stejných listů asijské rostliny (Camellia sinensis) jako černý čaj a výrobní proces obou čajů je velmi podobný. Zelený čaj však není okysličovaný (fermentovaný), a proto nedochází k tomu, že by se obarvil. Jestli jste celá nedočkavá a chcete vědět, v čem vám pití tohoto lahodného nápoje pomůže, tak je to například při hubnutí.

Také posiluje kosti, pomáhá prodlužovat život po infarktu a předcházet revmatické artritidě, působí preventivně proti rakovině, snižuje negativní účinky cigaretového kouře, zlepšuje trávení, srdeční potíže, soustředění a zklidňuje spánek, má antistresové účinky a také obsahuje fluor a chrání tak před zubním kazem.


Pokud chcete připravit zelený čaj správně, dejte vařit vodu (cca 1 litr). Až se konvice vypne, je třeba dosáhnout 70 C' a proto 8-10 minut počkejte. Do keramické konvice vsypte 3-5 rovných lžiček čaje, které zalijte vodou. Nechte louhovat buď 1 minutu (obyčejné druhy) nebo 3 minuty (exklusivní druhy). Pokud louhování přeženete, čaj bude hořký, tak pozor. Jestli chcete čajové lístky ještě jednou použít, zkraťte dobu louhování na polovinu. Přes jemné sítko přelijeme čaj do druhé předem vyhřáté konvičky, z které již naléváme do šálků.


Mezi nejdůležitější druhy zelených čajů patří čaj z Číny Gun Powder. Jedná se o malé čajové kuličky, které při zalití horkou vodou praskají. Má velmi silnou chuť. Další významný čaj je Chun Mee, který překvapí svou jemnou a svěží chutí. Čaj Oolong je něco mezi zeleným a černým, protože fermentace byla přerušena. Nejlepší a nejdražší druh čaje je bezesporu Gyokuro, na který se používají jen ty nejlepší a nejjemnější lístky. Národním nápojem chápou Japonci čaj Sencha, který je lehce nahořklý a můžeme ucítit sladkou chuť květin.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář